miercuri, 22 mai 2013

O plimbare prin timp: istoria inghetatei

Face ca zilele calduroase sa fie mai dulci si mai suportabile, insa v-ati intrebat vreodata cui ar trebui sa-i multumim pentru aceasta minunata placere?
Se pare ca ar trebui sa incepem cu Imparatii Chinei, care au consumat pentru prima data inghetata. Bucatarii lor amestecau zapada si gheata - aduse din munti- cu fructe, vin si miere pentru a crea un desert gustos care sa contribuie la relaxarea conducatorilor.
Apoi, au urmat romanii. In anul 62 d.Hr., Imparatul roman Nero a dorit atat de mult sa consume inghetata, incat si-a trimis sclavii in munti pentru a aduce zapada si gheata. Apoi, acestea erau amestecate cu nectar, fructe si miere.
In anul 1295, Marco Polo s-a intors din China in Italina cu o noua reteta, si anume inghetata din zapada amestecata cu lapte de iac pentru a avea o consistenta mai cremoasa. Ideea a fost raspandita rapid, iar oamenii instariti ai Italiei au inceput sa se bucure de acest lapte inghetat.
In 1533, Caterina de Medici din Florenta a devenit Regina Frantei cand s-a casatorit cu regele francez Henry II. Printre lucrurile pe care le-a luat cu ea atunci cand s-a mutat la castelul din Franta a fost reteta ei pentru lapte inghetat. In curand dupa aceea, multi bucatari francezi au inceput sa prepare acest desert.
In anul 1851, Jacob Fussel a deschis prima fabrica de inghetata din Statele Unite ale Americii in Baltimore, Maryland. In 1899, August Gaulin a inventat omogenizatorul, care a ajutat la obtinerea unei texturi mai fine a inghetate, iar in 1902, tot acelasi inventator a creat un frigider de inghetata care ducea la o solidificare mai rapida a desertului.
Sursa : garbo.ro














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu