vineri, 30 octombrie 2015

Happy Halloween !


Nicicând nu a existat vreo sărbătoare mai controversată decât Halloween. Barbară prin manifestări dar totuşi celebrată de creştini, reinventată de americani dar având rădăcini europene, noaptea spiritelor continuă o tradiţie veche de mii de ani.

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază – de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.
Noaptea de la sfârşitul lunii octombrie este considerat a fi momentul în care spiritele morţilor vin spre lumea celor vii. Pentru a se proteja, cei vii apelau la diverse ritualuri: purtau măşti, făceau zgomot, aprindeau focuri etc, cu scopul de a alunga spiritele celor trecuţi la cele veşnice.
Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză fiind atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, sărbătoarea tuturor sfinților), All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.
Halloweenul este o sarbatoare ale carei simboluri ni se intiparesc tot mai clar in minte de la un an la altul. Daca le stii, ai ocazia sa afli mai multe despre ele, daca nu, e momentul sa afli!
Dovleacul este cel mai cunoscut simbol al Halloweenului. Desi este asociat cu America de Nord, obiceiul de a face felinare din legume isi are originile in Marea Britanie si Irlanda, unde se foloseau in acest sens gulia sau sfecla cu scopul de a alunga spiritele malefice din gospodarii. Acest obicei a ajuns in Statele Unite odata cu irlandezii care au emigrat acolo. Treptat acesta a fost asociat cu perioada recoltei, devenind insa in timp simbolul Halloweenului.
Vrajitoarele au ajuns sa fie asociate cu Halloweenul deoarece se considera ca noaptea aceasta are o mare incarcatura de puteri supranaturale. Or fantomele, spiritele si vrajitoarele sunt simbolurile cele mai cunoscute ale acestei idei. In ceea ce priveste vrajitoarele, legendele spun ca acestea pacaleau oamenii sa se retraga in munti vrajiti, unde ramaneau captivi pentru totdeauna.
Liliecii sunt asociati cu Halloweenul pentru ca sunt animale nocturne care traiesc in locuri parasite, fiind astfel considerate fiinte malefice. Chiar si vrajitoarele se transforma in lilieci pentru a putea zbura si pentru a se deplasa mai usor in timpul noptii.
Pisica a fost intotdeauna considerat un animal cu puteri supranaturale, venerat in multe civilizatii si considerat ca avand capacitatea de a simti energiile pozitive si negative. Pisicii negre i s-au asociat si mai multe puteri, considerandu-se chiar ca spiritele oamenilor se pot reincarna in pisici. De aici, si pana la considerarea pisicii negre simbol al ocultismului nu a fost mult, iar prin asociere a devenit si un simbol al Halloweenului.
Mastile si costumele reprezinta mai mereu vampiri, fantome si vrajitoare. In ultimii ani insa, au inceput sa se foloseasca si tinute sau masti reprezentand persoane publice sau diverse personaje animate. Obiceiul a pornit din dorinta oamenilor de a se proteja de spiritele malefice precum diavoli, capcauni si alte creaturi demonice. In anii '50 a inceput comercializarea acestor costume si in Statele Unite.
Luna a fost deseori asociata cu spiritele si moartea datorita ciclurilor sale. Mitologia vorbeste despre luna ca fiind locul unde sufletele se retrag, iar serile cu luna plina sunt asociate cu povestile de groaza, in care varcolacii se transforma. Astfel, aceasta se alatura celorlalte simboluri cu substrat malefic al Halloweenului.
Simbolurile sunt asociate si anumitor culori, pe care le regasim intotdeauna in reprezentarile acestei sarbatori:
negru: asociat cu noaptea, vrajitoarele, pisica neagra, vampirii, liliecii;
portocaliu: asociat cu dovlecii, toamna;
purpuriu: asociat cu noaptea, misticul, supranaturalul;
rosu: asociat cu sangele si raul.

Happy Halloween !













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu