miercuri, 6 aprilie 2016

Amintiri cu miros de liliac ♥


Pentru mine primavara este momentul in care totul revine la viata treptat si ne bucuram de noi inceputuri. 

Intr-una dintre diminetile trecute, in timp ce ma indreptam spre birou am zarit un buchet de liliac si pe loc mi s-a inseninat ziua. Iubesc aceste flori din tot sufletul deoarece imi amintesc de momentele placute petrecute acasa alaturi de parintii mei, bunicul si sora mea. 

Ma coplesesc amintirile si gandul imi zboara la zilele senine, cand soarele ne scalda cu razele sale, iar mirosul de liliac umplea toata curtea bunicului meu. Sunt lucruri in viata asa de marunte dar care iti bucura sufletul o viata intreaga. Liliacul va ramane in inima mea drept un elemente cu valoare inestimabila care ma duce cu gandul departe...acasa...copilarie..familie...iubire. 

Supranumit "floarea memoriei", oamenii spun ca mirosul sau trezeste amintiri de mult uitate, care pot fi retraite in amanunt. 

Liliacul semnifica misterul iubirii, care poate face ca o persoana sa uite de sine in dragostea pentru altul. De aceea, in functie de culorile sale, liliacul poate sa transmita mesaje de dragoste sau sentimente prietenesti.

Desi nu este o floarea, ci un arbust inrudit cu maslinul si iasomia, liliacul este una dintre cele mai populare flori de primavara, cu un parfum delicat, subtil si persistent. Mirosul sau ispititor, asemenea celui de trandafir, crin sau tuberoza, a devenit preferatul multor producatori de parfumuri sau cosmetice bucurandu-se de o faima internationala.

Legenda florii de liliac

Mitologia greaca ne poveste ca zeul padurilor si campiilor, tanarul Pan, a intalnit-o intr-o dimineata pe frumoasa nimfa Syringa. Acesta a ramas fascinat de gratia nimfei. Insa, in momentul in care a incercat sa vorbeasca cu Syringa, aceasta s-a speriat si a fugit. Captivat de frumusetea ei, el a urmarit-o, a rapit-o si a ascuns-o intr-o padure. Syringa era foarte speriata si ca sa scape de zeul Pan s-a transformat intr-un arbust cu flori frumoase si placut mirositoare. Pan a fost foarte intristat si a inceput sa colinde singur padurile, facand bine tuturor celor care ii ieseau in cale. Asa a aparut liliacul pe pamant. Se spune ca de la aceasta legenda provine numele latin al florii de liliac. Liliacul alb simbolizeaza inocenta tineretii, iar liliacul mov, primele emotii ale iubirii. Tocmai de aceea liliacul infloreste primavara (aprilie-mai), in anotimpul iubirii.

Intr-o alta legenda se spune că intr-o vreme-ndepărtată au fost doi tineri ce se iubeau foarte mult şi doreau să-şi petreacă tot restul vieţii impreuna. Insă o boală l-a cuprins pe tanar şi cum atunci nu existau aşa multe leacuri, in scurt timp a murit. Nu trecea seară in care fata să nu stea langă mormantul lui, plangindu-l şi dorindu-l inapoi. Se ducea la el zi de zi, pană cand, odată, nici ea nu se mai putu ridica de pe mormantul lui. Se spune căin locul unde a rămas a răsărit o floare mov-albastră ca şi ochii ei, pe care oamenii au numit-o Liliac, de la numele fetei: Lili.

Pe curand,

Claudia 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu